po út st čt so ne

Marian Cuber (PL), Roman Míček (CZ) – Užité umění

uvodnik-UNS
Kategorie:
Městské muzeum
Datum:
2018-07-21 08:00 - 18:00

Další z výstav společného projektu MIKS Krnov a POK Prudnik „Umění nás spojuje“ nám v Krnově představí užité umění. Eva Čechová z krnovského kulturního střediska prozrazuje: „Když jsme spolu s polskými partnery připravovali tento projekt, chtěli jsme nejen představit současné výtvarníky a autory maleb, grafik a plastik, ale ukázat i zajímavé výtvory různých řemeslníků. Na právě otevírané výstavě se tak návštěvníci mohou seznámit s pracemi vrbenského skláře Romana Míčka, jednoho ze zakladatelů sklářské hutě TOMI a vitrážemi Mariana Cubera.“

Roman Míček spolu s Vladimírem Tomčíkem založili v roce 2005 ve Vrbně pod pradědem sklářskou huť TOMI, která se od počátku zaměřuje na výrobu replik historického skla, známého pod názvem „lesní sklo“. Číše a poháry mají nazelenalou barvu a v jejich sklovině jsou zachyceny drobné bublinky. Repliky jsou vyráběny ručně za použití původních postupů a dekorů, které odkazují na originály vyráběné na našem území od 14. století. S pracemi vrbenských sklářů se mohou seznámit nejen milovníci historického skla po celé Evropě, kde má huť své stálé odběratele, ale i návštěvníci Vrbna pod Pradědem, neboť sklárna je otevřena pro veřejnost a nabízí turistům komentované prohlídky.

Marian Cuber pochází z nedalekého Głogówku. Po absolvování univerzity ve Vratislavi a několikaletém působení na univerzitní půdě se do rodného města vrátil, aby převzal řízení umělecké sklárny zaměřené na výrobu vitráží. Tu již v roce 1954 založil jeho otec – Tomasz Cuber. V současnosti se dílna zabývá jak tvorbou nových vitráží, tak i renovacemi barevných oken sakrálních i světských staveb. Práce dílny můžeme nalézt na více jak 200 stavbách v Polsku i v Evropě a pravidelně jsou ke zhlédnutí na výstavách ve Vídni, v Cáchách, nebo v Bruselu.
Slavnostní vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 21. června od 17.00 hod. v prostorách Flemmichovy vily v Krnově.

Projekt je financován v rámci programu přeshraniční spolupráce INTERREG V-A 2014-2020 Česká republika – Polsko – Fond mikroprojektů regionu Praděd.

 
 

Seznam termínů

  • Od 2018-06-22 08:00 do 2018-07-22 18:00
    úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota & neděle

Powered by iCagenda