po út st čt so ne

Pohledy na Krnov

Pohledy_na_Krnov_2021_UVODNIK
Kategorie:
Městské muzeum
Datum:
2021-06-12 08:00 - 18:00

Vstupné: 50/30 Kč, snížené vstupné platí pro děti, studenty a seniory

Výstavy velkoformátových fotografií ze sbírek Jiřího Křivy, Městského muzea Krnov a případně dalších sběratelů s názvem Pohledy na Krnov se vždy těší u krnovské veřejnosti velké oblibě. Co víc by tak mohlo veřejnosti připomenout, že výstavní prostory Městského muzea v Krnově jsou konečně opět přístupné, a zároveň veřejnost nalákat k návštěvě, než pokračování tohoto seriálu výstav. Ačkoliv, tentokrát je koncept lehce obměněn, a zejména tematicky úžeji zaměřen na krnovské náměstí.

Náměstí vždy představovalo symbolický střed a krystalizační jádro každého města a zároveň nejdůležitější a nejreprezentativnější veřejný prostor. Do náměstí se sbíhaly nejdůležitější ulice a hlavní cesty, zde se potkávali měšťané, kupci, urození i prostí obyvatelé města a další lidé. Na náměstí se odehrávaly jarmarky, slavnosti městských korporací i liturgických svátků, později se demonstrovala věrnost monarchii a císaři, národu, republice, ale oslavován byl nakonec i pracující lid, strana a světový mír…

Náměstí tak nezřídka zároveň odráželo dobové požadavky a trendy na reprezentativnost, kulturu, módu, urbanismus či hygienu, a rovněž mnohdy dokázalo zachytit ozvěny větších či menších dějinných událostí. Vše toto v sobě nese krnovské Hlavní náměstí, jehož proměny v posledních sto padesáti letech, někdy jen decentní, jindy velmi dramatické, dokázali zachytit lidé s fotoaparáty. Jako drobné oživení, pomoc s orientací či relikt proběhnuvších změn a předchozího stavu doplní výstavu několik trojrozměrných předmětů ze sbírek krnovského muzea.

Za poskytnutí fotografií ze soukromých sbírek děkujeme následujícím sběratelům: Jiřímu Křivovi, Gustavu Aulehlovi, Karle Havlíčkové, Jarmile Hromadové, Daně Hudeczkové, Josefu Kratochvílovi, Josefu Kuníkovi, Alici Kvitové, Milanu Meissnerovi, Václavu Mičkovi, Františku Pavlíčkovi, Antonínu Šulcovi a Bohuslavu Vašutovi.

 
 

Seznam termínů

  • Od 2021-06-11 08:00 do 2021-08-01 18:00
    úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota & neděle

Powered by iCagenda