po út st čt so ne
1
2
3
4

Česko-polský fotografický plenér

UNS4-uvod
Kategorie:
Městské muzeum
Datum:
2018-09-04 17:00 - 18:00

vstupné: 15/20 Kč, otevřeno út–ne 8.00–18.00

Umění nás spojuje – Sztuka nas łączy je projekt, který v pohraničí probíhá již jedenáctým měsícem. V Krnově a Prudniku se prezentovali umělci z České republiky i z Polska, kteří na svých společných výstavách oslovovali milovníky umění v různých výtvarných oborech a technikách, jako užité umění, malba, plastika, grafika nebo fotografie. Samotné výstavy nebyly pouze ukázkou prací českých a polských umělců, ale především úžasnou příležitostí k setkávání, sdílení zkušeností a možností navázání nových kontaktů jak mezi umělci, tak mezi návštěvníky. Realizace výstav rovněž otevřela nové možnosti spolupráce pracovníků kulturních středisek MIKS Krnov a POK z polského Prudniku.

Mimo výtvarníků byly zapojeny i další zajímavé osobnosti z našeho regionu. Vernisáž v podkrovní galerii v Prudniku pokaždé uváděli hudebníci z Krnovska, kterým patří velké poděkování. Jednalo se například o sbor Legato pod vedením p. Zdeňky Odstrčilové, krnovskou zpěvačku Marii Velikou, kterou doprovodil klavírista Luca Gualco, nebo pedagogy ZUŠ Krnov Kateřinu Vidličkovou a Šárku Richterovou, které návštěvníky vernisáží okouzlily hrou na příčnou flétnu a klavír.

Další zajímavou aktivitou byl fotografický plenér, který probíhal pod záštitou Prudnického kulturního střediska. V posledním červencovém týdnu 12 amatérských fotografů z Polska a České republiky společně fotografovalo pohraničí. Několik dnů strávili v Prudniku a jeho okolí, kde fotili nejen město a přírodu, ale také interiéry opuštěných budov a továren. Ve spolupráci s TIC Krnov byla fotografům zpřístupněna různá místa v Krnově, kam se běžný návštěvník města nedostane. Počet fotografů v průběhu plenéru narůstal, jak se přidávali další zájemci, kteří nepřehlédnutelnou skupinku v terénu potkali.

Z tohoto týdenního „fotografického maratonu“ vznikla výstava fotografií, která je pomyslnou tečkou za celým projektem. Zahájení výstavy v Krnově je plánováno na 4. 9. 2018, poté bude přesunuta do Prudniku.

Celý projekt je financován v rámci programu přeshraniční spolupráce INTERREG V-A 2014-2020 Česká republika – Polsko – Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd.

 
 

Seznam termínů

  • Od 2018-09-04 17:00 do 2018-09-23 18:00
    úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota & neděle

Powered by iCagenda