po út st čt so ne
1
2
3
10
17
24
25
26
27

České korunovační klenoty na dosah

uvodnik-klenoty
Kategorie:
Městské muzeum
Datum:
2018-10-25 00:00

Vstupné: děti MŠ 20 Kč, děti ZŠ 50 Kč, studenti SŠ 60 Kč, senioři/VŠ 70 Kč, dospělí 100 Kč

České korunovační klenoty jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně i nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. Svou povahou patří mezi nejzajímavější a nejtajemnější korunovační klenoty světa. O Českých korunovačních klenotech se v ČR učí každý obyvatel a říká se, že každý správný Čech by je měl alespoň jednou za život i spatřit. Originál exponátů je ale vystavován pouze jednou za cca 5 let a návštěvníci musí čekat často i více než 8 hodin, po kterých dostanou možnost exponát spatřit jen na malý okamžik. Není proto divu, že drtivá většina obyvatel ČR se jejich krásou nikdy nemůže pokochat.

Rozhodli jsme se proto připravit jedinečnou putovní výstavu „České korunovační klenoty na dosah“, která návštěvníkům umožní tento unikátní poklad do detailu poznat a zároveň si i bez jakéhokoliv rušení prohlédnout jejich mistrovské repliky.

Výstava si klade za cíl oslovit statisíce návštěvníků, kteří dostanou možnost poznat velkou část naší úžasné historie a zažít něco zcela mimořádného a neopakovatelného. O výrobu mistrovských replik se postaral jeden z nejlepších českých zlatníků a výtvarníků – Jiří Urban. Jiří Urban je ve své oblasti žijící legendou, málokterý jiný zlatník se může pochlubit realizací šperků pro Jana Pavla II. a Její Výsost anglickou královnu Alžbětu II.

Kromě Jiřího Urbana se na výrobě replik podíleli i manželé Blanka a Matúš Cepkovi, působící na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, kteří se postarali o výrobu královského žezla. Manželé Cepkovi získali pověst naprostých špiček oboru a s panem Urbanem spolupracují pravidelně. Například mu pomáhali při vytvoření světově nejdokonalejší kopie císařské koruny Svaté říše římské.

Mimo vitríny se samotnými klenoty bude vystaven rovněž soubor předmětů připomínající život v době Karla IV., od jehož smrti uplyne na konci listopadu 640 let. Vystaveny budou repliky zbraní, oblečení, obuv, mince atp.

Organizované skupiny si mohou rezervovat prohlídku prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jen velmi málo lidí si uvědomuje, kolik záhad a tajemství je spojeno s Českými korunovačními klenoty a obzvláště Svatováclavskou korunou. S pomocí moderní techniky jednou možná i poodhalíme, zda je v ní opravdu zakomponován trn z trnové koruny Ježíše Krista a mnoho dalších zajímavých záhad.

Víte, že Svatováclavská koruna:

- je zhotovena ze 22 karátového zlata?

- je osazena 96 drahými kameny a perlami?

- nejvzácnějším z kamenů na koruně je rubelit na čelní straně?

- koruna váží bezmála 2,5 kilogramů?

- do křížku na vrcholu koruny byl prý skryt trn z trnové koruny Ježíše Krista?

- korunu dal zhotovit moravský markrabě Karel a nazval ji korunou svatého Václava. Určil, že bude uložena ve svatováclavské kapli na hlavě svatého Václava, a že český král si může korunu půjčit pouze v den korunovace a jiné slavnosti?

 
 

Seznam termínů

  • Od 2018-10-04 00:00 do 2018-11-25 00:00
    pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota & neděle

Powered by iCagenda