Poklady z půdy – výstava

Poklady_z_pudy_2023_UVODNIK
Kategorie:
Městské muzeum
Datum:
2024-02-08 09:00 - 17:00

ojedinělý nález předmětů a ošacení z období 40. let 20. století

Vstupné 50/30 Kč, snížené vstupné platí pro děti, studenty a seniory nad 65 let  

Při nákupu vstupenek lze uplatnit Městskou kartu Krnov

otevřeno denně mimo pondělí od 9.00 do 17.00 hod.  

Tvrzení, že na půdách domů, zejména těch starších, lze ledacos najít, je až otřepanou frází. Nicméně, stále pravdivou. Přesvědčili se o tom také manželé Janešíkovi, kteří v Linhartovech zakoupili rozlehlejší budovu dřívějšího hostince.

Zda i půda jejich domu neskrývá dávná tajemství, napadlo manžele Janešíkovi již při koupi. Navzdory prohlídkám a průběžným opravám domu však nikdy nic neobjevili. Až jednou, jak tomu tak bývá, zcela náhodou za deště začal pan Janešík pátrat, kudy střechou protéká voda. A poklad byl na světě! Jenže není poklad jako poklad. Velmi důmyslně pod střechou byly ukryty dva kufry přeplněné oblečením, ložním prádlem a obuví, dále se v tajné skrýši ukrývaly také dvě kovové uzavíratelné konve na mléko, jedna dokonce plná vyškvařeného sádla. A nechyběly ani osobní dokumenty či několik kusů fotografií. Móda ukrytých oděvů i uschované písemné materiály poskytují nemalou jistotu, že je můžeme časově zařadit do 30.–40. let 20. století a jejich původní majitelé byli německé národnosti, patrně tehdejší majitelé zdejšího hostince. Krom toho, některé dokumenty byly značně choulostivé povahy, třeba takové stranické legitimace NSDAP…

Nyní po ošetření a restaurátorském zásahu se drtivá většina tohoto depotu stala zajímavým a cenným přírůstkem do našich sbírek a my vám ho představíme na naší nové výstavě.

 
 

Seznam termínů

  • Od 2024-01-06 09:00 do 2024-03-31 17:00
    úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota & neděle

Powered by iCagenda