po út st čt so ne

Cirkulum na cestách

Cirkulum_Krnov_2024_UVODNIK
Kategorie:
MIKS
Datum:
2024-06-01 09:00

Hlavní náměstí, památník L. Bauera, sobota 1. 6. 9.00–20.00

Vstup zdarma

Artisté a umělci z celého světa se v sobotu 1. června opět sjedou do Krnova, aby pod širým nebem, přímo v centru města, představili své umění v rámci akce nazvané Cirkulum na cestách. „Jedná se o druhý ročník této akce v Krnově, ale v rámci Moravskoslezského kraje vyjíždí mezinárodní umělci do jednotlivých měst již šestým rokem,“ upřesňuje Veronika Mazurová, programová pracovnice MIKS Krnov. „Pořadatelé ostravského Mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum chtěli seznámit i obyvatele dalších měst s uměním zahraničních umělců a díky pozitivním ohlasům veřejnosti jsme se po loňské zkušenosti rozhodli nabídku spolupráce využít i v letošním roce,“ dodává Mazurová. Program bude probíhat v prostoru Hlavního náměstí, okolo pomníku Leopolda Bauera. Dopoledne vystoupí žáci obou krnovských uměleckých škol, děti jistě potěší ukázky představení Loutkářského souboru Krnováček, nebudou chybět ani děti z MŠ Žižkova a program doplní kramářskými písněmi divadelní spolčení Červiven, program Centra Muzika a Střediska volného času Krnov. Nebudou chybět ani stánky s občerstvením, nápoji, cukrovinkami i rukodělnými výrobky.

Originální koncept festivalu Cirkulum zahrnuje prezentaci a popularizaci uměleckých žánrů, jako jsou nový cirkus, pantomima či pouliční, pohybové a improvizační divadlo.

Odpolední program:

14.00 Manteca Al Dente – Argentinský showman předvádí rozmanité novocirkusové představení pro celou rodinu. Ženy ocení krásu a šarm, muži humor a vtip. Jeho street show je interaktivní směsicí vtipu, pantomimy, klauniády, žonglování a improvizace, která do představení vnáší o to více zábavy. A nebojte, není třeba umět španělsky!

14.30 Poppy a Adélka – Světoběžnice Poppy a její poťouchlá kamarádka Adélka přijedou vám a vašim dětem zpříjemnit sobotu. „Byl krásný letní den, Adélka se vydala vyzvednout Poppy k letišti. Netrpělivě na ni čekala, protože se neviděly moc dlouho. Jen co se přivítaly a Adélka se na malý okamžik otočila pro kufr, Poppy se jí ztratila někde v davu. Je to totiž holka neposedná. Naštěstí mají s Adélkou oblíbené místo, kde se s Poppy pravidelně scházejí, když vypráví své zážitky z cest…“

15.30 Andrej Tomše – Andrej je slovinský novocirkusový umělec a hlavně žonglérský maniak. Vystudoval cirkusovou školu ve španělské Granadě. Ve svých vystoupeních propojuje divadlo a cirkusové disciplíny, nejčastěji právě žonglování. Miluje interakci s diváky a jeho největší odměnou je, když slyší jejich hlasitý smích.

16.30 The Gentlemen – Mladí pánové, kteří neposedí na jednom místě, předvedou pořádnou show plnou akrobacie, parkouru a taky gymnastiky. V představení se můžete těšit na různé akrobatické prvky jako je například parkour, handstand, nebo gymnastiku. Hlavním akrobatickým prvkem je teeterboard.

17.30 Sublimit – Moderní novocirkusové představení s prvky tradičního japonského divadla, hudby a tradic. Pouliční show Japanese circus představuje moderní přístup k tradicím japonského divadla, které spojuje století japonských uměleckých tradic v jedinečném mixu hudby, akrobacie a vyvážených kousků, využívajících škálu krásně zpracovaných ručně vyráběných předmětů každodenního použití. Budete svědky žonglování s deštníky, vějíři a jinými, nebude chybět ani „hand to hand“ a jiná akrobacie.

18.30 E1NZ – Nevídaná kombinace akrobacie, tance a klauniády profesionálního švýcarského dua. S představením LE BISTRO se přenesete do pařížského bistra, kde se obyčejný stůl stává scénou pro fantastické výkony. Příběh se odehrává ve víru vášnivých tanců, svůdných akrobatických čísel a humorných situací.

A komu by nestačila nabídka zahraničních umělců, může sobotní večer završit od 20.00 v Zahradě smyslů, kde divadelní soubor Nahodile z ostravského Domu kultury Akord odehraje představení HECOVINY– LEGRACE NENÍ NIKDY DOST. Čeká vás zábavný kabaret plný skečů, scének, písniček, tanečních vstupů, sarkastických ostnů a úletu všeho druhu až na hranici recese.

 

 
 

Powered by iCagenda