Rukopisné receptáře napříč staletími – PŘEDNÁŠKA

Flemmichova vila, středa 9. 4. v 17.00 hod.
Vstupné: 100 Kč
Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace na : Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 605 261 664
Jíst je základní potřeba pro přežití lidí, a to platí už od samotného začátku lidské existence. Když se ale podíváme na přípravu jídla a nápojů, vidíme, že ta ukazuje na vyšší úroveň života – jak materiálního, tak duchovního. I když první recepty bývaly velmi jednoduché, například jen seznam surovin a základní pokyny k vaření, byly to první kroky k vytvoření skutečné kulinární kultury. Ukazují zájem o to, jak systematicky zaznamenávat osvědčené postupy vaření, jak je předávat dál – jak mezi domácími kuchařkami, tak i mezi profesionály. Také ukazují, jak důležité bylo uchovávat tyto znalosti pro budoucí generace.
Přednáška představí výběr z rukopisných receptářů, předchůdců sofistikovaných kuchařských knih, vztahujících se k dějinám domácího vaření i gastronomie napříč staletími a sociálními vrstvami. V centru zájmu budou rukopisy, které vznikly v českých zemích nebo ovlivnily podobu jejich kuchyně. Poukázáno bude na možnosti a limity jejich využívání pro poznání stravování našich předků a rekonstrukci historických a jídel a nápojů. Prezentované téma doplní ochutnávka vycházející z dobových receptářů.
Přednáší prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.
Powered by iCagenda