po út st čt so ne

V neděli 26. 6. 2022 v brzkých ranních hodinách prohrál svůj dlouhý a nerovný souboj se zákeřnou nemocí vedoucí krnovského kina Mír 70 pan Pavel Tomešek.

Jeho profesní život byl s různými kiny spjat po více jak čtyři desetiletí a pod jeho vedením se z krnovského kina stal naprostý unikát, kde se snoubí nejmodernější projekční a zvuková technika s plně funkčním vybavením pro projekce dnes již nepoužívaných filmových materiálů a formátů.

Své nadšení pro promítání klasických filmových pásů dokázal přenést i na tým spolupracovníků a zapsal tak krnovské kino do pomyslné mapy kin pořádajících mezinárodní festivaly 70mm filmu. Právě díky festivalu KRRR! se do Krnova sjíždí návštěvníci z celého světa již více jak 15 let.

70mm projekce byla Pavlovou životní láskou. Pomáhal ji zachovat a znovu zprovoznit nejen ve „svém“ kině, ale díky jeho nadšení i znalostem mohli tuto technickou raritu zažít alespoň jednou i diváci ve Zlíně, v Dobrušce a úzkou spolupráci navázal rovněž s provozovateli 70mm amfiteátru v Banské Bystrici, takže tamější i krnovský festival jsou propojeny jak programově, tak i personálně.

V neposlední řadě nechceme zapomenout ani na podporu cinefilů a mladých filmových tvůrců, pro které dokázal z krnovského kina vytvořit nezbytné zázemí jak pro tvorbu, tak i pro prezentaci nově vznikajících děl.

Za své aktivity byl Pavel Tomešek několikrát nominován na Osobnost kultury v Krnově a v letošním roce obdrží rovněž ocenění od Asociace českých filmových klubů na 48. Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Pavle, děkujeme.