Název projektu: Náš svět hudby/ Nasz świat muzyki

Číslo projektu: CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_026/0001083

Operační program: Program přeshraniční spolupráce INTERREG V-A Česká republika - Polsko

Termín realizace: 1. 2. 2018 – 31. 1. 2020

Výše finanční podpory: 144 348,01 EUR

Vedoucí partner: Městské informační a kulturní středisko Krnov
Partner projektu: Prudnicki Ośrodek Kultury i Biblioteki Publicznej w Prudniku

Projekt „Náš svět hudby“ svým charakterem výrazně přispěl k budování přeshraničního rozvoje v oblasti Euroregionu Praděd. V rámci dvouletého období bylo zrealizováno na 50 volnočasových a společenských česko-polských akcí zaměřených na společné trávení volného času v oblasti kultury.

V rámci projektu byly zrealizovány jak velké hudební festivalové akce, ale také akce pro rodiny s dětmi nebo malé komorní hudební koncerty v centru Krnova a Prudniku.

Klíčové aktivity projektu: 

ČESKO-POLSKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL

Během dvou let byly v rámci projektu zrealizovány ve spolupráci obou středisek celkem 4 hudební festivaly (2 na české straně a 2 na polské straně). Tyto hudební festivaly propojili kulturní život v pohraničí. Svým charakterem se jednalo o mezinárodní hudební akce s nabídkou nejen amatérské hudební česko-polské scény, ale také s nabídkou hudebních ikon, které působí spoustu let v České republice a Polsku. Těchto velkých hudebních festivalů se zúčastnilo na tisíce českých a polských návštěvníků, vystupujícími byly například kapely Divokej Bill, Acoustica Prudnik, Kolory z Polska, Paulina Lulek nebo Marek Ztracený. Při realizaci prvních festivalů docházelo k nastavování spolupráce u obou organizací, docházelo k řešení nenadálých situací vzniklých částečně nezkušeností obou partnerů z realizace velkých hudebních akcí. Samotné koncerty pořádané v rámci festivalu a této klíčové aktivity byly veřejností velmi pozitivně vnímány. Veřejnost neměla problém přijít na polský koncert do Krnova a naopak polský návštěvník si přišel poslechnout český koncert konaný v Prudniku. Díky možnosti realizovat tento festival ve dvou letech došlo tak v prvním roce k pilotnímu nastavení a ověření spolupráce mezi organizacemi MIKS Krnov a POK z Prudniku a ve druhém roce oba partneři vycházeli ze zkušenosti z předchozího ročníku a vytvořili pevný a trvalý spolupracující vztah.  

Kulturní akce a hudební koncerty pro veřejnost

Tato klíčová aktivita byla zaměřena na realizaci 24 hudebních koncertů pro širokou česko-polskou veřejnost. Jednalo se realizaci malých akcí, ale s velkým dopadem. Společnou realizací malých hudebních koncertů došlo k výraznému obohacení a propagaci aktivit česko-polského pohraničí, k odbourání pomyslných bariér u veřejnosti a ke zvýšení zájmu u společnosti o akce pořádané na druhé straně hranice. Obyvatelé Prudniku a Krnova se díky této klíčové aktivity naučili vyhledávat příležitosti pro trávení volného času nejen ve svém regionu nebo na svém území, ale také na druhé straně hranice, v zemi, se kterou sami sousedí.

Partneři MIKS Krnov a POK z Prudniku společně vytvořili například tyto akce: Novoroční koncerty, Integrační koncert v Krnově, letní tematické koncerty, tematické taneční večery apod. Klíčová aktivita nesoucí název „Kulturní akce a hudební koncerty pro veřejnost“ je vyhodnocena jako jeden z nejúčinnějších nástrojů pro přeshraniční rozvoj. Díky četnosti pořádaných akcí (až 3 akce za měsíc), docházelo k intenzivnímu prohlubování nejen spolupracujících vazeb, ale také povědomí a propagace česko-polského území, častokrát vnímaného jako periferii obou států.

Akce pro děti

V této klíčové aktivitě bylo naplánováno realizovat desítky akcí pro rodiny s dětmi. Konkrétně bylo zrealizováno 21 akcí určených pro tuto cílovou skupinu. Cílem oslovení rodin s dětmi bylo ukázat mladé generaci atraktivitu a potenciál života v pohraničí. Zároveň tyto akce ukázaly na určitou podobnost života na obou stranách hranice. Akce, kterými například byly Jarmark v Krnově, dětský den v Prudniku, Mikulášské dopoledne v Prudniku, velmi oblíbený Masopust nebo různé rytmické lekce, ukázaly, že u mladých lidí nejsou výrazně zakořeněny pomyslné přeshraniční bloky a jsou schopni ve velmi krátké době odbourat také jazykovou bariéru, která je dlouhodobě v rozvoji pohraničí řešena.  

Projekt neskončil – společně realizujeme dál:

Masopust v Krnově: 20. 2. 2020

 

Krnovské hudební slavnosti 2020

Žesťový kvintet Krnov + Žesťový kvintet Kraków: 1. 9. 2020

 

Luca Gualco v Prudniku: 23. 9. 2020 klavírní koncert

 

Andělská zastavení v Krnově a v Prudniku zima 2020

 

Výlety: do Krnova a Prudniku

 

Turnaj v pétanque: Prudnik 2021

 

Burčákobraní 2021