Název projektu:           Prožijte kouzlo Vánoc / Poczuj magię świąt

Registrační číslo projektu:             P.010.04.0021

Projekt je realizován v rámci Fondu malých projektů z finančních prostředků INTERREG ČESKO-POLSKO 2021-2027

Termín realizace:          01.06.2024 – 31.12.2024

Vedoucí partner:        Agencja Sportu i Promocji w Prudniku
Partner projektu:       Městské informační a kulturní středisko Krnov

Cíle projektu:

Organizace ASIP z Prudniku a MIKS Krnov si za stěžejní cíle projektu určily:

  • posílení institucionálních kapacit a rozvoj spolupráce mezi institucemi v Euroregionu Praděd (EP);
  • prohloubení spolupráce v sociální, kulturní a sportovní oblasti v EP;
  • snižování jazykových bariér mezi obyvateli česko-polského pohraničí;
  • posílení vzájemné důvěry, vzájemné identity obyvatel EP a povědomí o společné historii a životním prostředí.

Popis projektu:

Projekt „Prožijte kouzlo Vánoc“ zahrnuje realizaci následujících aktivit:

  • Řízení projektu: zaměstnanci projektu na polské a české straně.
  • Výlet do Krnova na rozsvícení Vánočního stromu
  • Organizace vánočního jarmarku v Prudniku v prosinci 2024
  • Tradiční Vánoční vesnička v Krnově - ve dnech 13.–14. prosince 2024
  • Andělská stezka – terénní hra s mapou pro děti s rodiči

Akce v Krnově: 

Rozsvícení Vánočního stromu – MIKS Krnov pořádá v rámci svých aktivit akci, která zahájí sváteční období na obou stranách hranice. Dne 1. 12. 2024 se v Krnově uskuteční slavnostní rozsvícení vánočního stromu, kterého se zúčastní zástupci prudnických a krnovských úřadů, pracovníci institucí a obyvatelé polsko-českého pohraničí. Český partner bude zodpovědný za přípravu propagačního plakátu k této akci, který bude umístěn na polské straně. Na druhé straně Sportovní a propagační agentura v Prudniku shromáždí skupinu 40 osob, které se zúčastní výše uvedené akce. Dopravu zajistí polská strana a stravování česká strana.

Tradiční Vánoční vesnička v Krnově – ve dnech 13.–14.12.2024 vznikne v centru Krnova místo s tradiční řemeslnou vesničkou. Čeští a polští řemeslníci zde budou prezentovat tradiční řemesla, včetně práce s hlínou, tkaní, výroby svíček a zdobení perníčků. Řemeslníci budou po dva dny prezentovat svou práci, za tímto účelem budou zakoupeny girlandy na zdobení stánků, stojany na vánoční stromky a plynové topné deštníky, tedy nákupy, které jsou pro projekt nezbytné. V rámci této aktivity poskytne partner na polské straně 2 řemeslníky, kteří se akce v Krnově zúčastní. V rámci projektu vystoupí v tradiční vánoční vesnici akrobaté na chůdách: 3 andělé, kteří budou po dva dny chodit mezi lidmi, bavit je a fotografovat se s nimi. Pro tuto akci bude třeba zajistit zvukaře a ochranku.

Andělská stezka – za organizaci akce jsou zodpovědní zaměstnanci MIKS Krnov, v rámci aktivity vznikne 7 vyřezávaných andělů (6 zůstane v Krnově a 1 bude věnován do Prudniku). Účelem výroby andělů je terénní hra v okolí Krnova a Prudniku (do které se může zapojit každý) a aktivizace občanů k návštěvě příhraniční oblasti ve slavnostní atmosféře. Sochy budou rozmístěny po městě a do hry se mohou zapojit celé rodiny. Vyvrcholením akce bude v polovině prosince průvod andělů (andělů na chůdách), kterého se zúčastní skupina lidí z obce Prudnik (za propagaci v PL a dopravu je zodpovědný partner na polské straně). Kromě toho budou v rámci akce zakoupeny ceny pro ty, kteří hru absolvovali. Průvod andělů je součástí tradiční vánoční vesničky v Krnově. Ceny pro děti, které se zúčastní soutěži budou předány 14. prosince v centru Krnova.

 

Akce v Prudniku: 

Organizace vánočního jarmarku v Prudniku v prosinci 2024 – Třídennímu vánočnímu trhu budou předcházet aktivity spojené s technickým a organizačním zabezpečením akce (na náměstí v Prudniku bude postaven velkoplošný stan o rozměrech 15 × 40 m s pódiem a dřevěnými stánky, kde budou vystavovatelé prezentovat své práce). Pro pořádání jarmarku je nutné zajistit ostrahu a pojištění akce. Mimo stan bude vytvořen prostor pro občerstvení a ohniště. Kromě toho budou v hale stanu a venku u cateringové zóny umístěny plynové tepelné zářiče (deštníky zakoupené v rámci projektu), které vytvoří v zimním počasí jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru, místo, kde se budou moci účastníci jarmarku zahřát. Během jarmarku budou probíhat umělecká vystoupení polských a českých interpretů (za zajištění českého umělce odpovídá český partner), představení s vánoční tematikou, soutěže o nejlepší vánoční výrobek a nejlepší vánoční pokrm a prezentace vánočních ozdob a pokrmů. Jarmark bude vyzdoben vánočními stromky a světýlky. Kromě toho bude zajištěna propagace akce v česko-polském příhraničí: distribucí plakátů, zveřejněním informací na internetových portálech na české straně v češtině a na polské straně v polštině. V rámci organizace jarmarku se 6. prosince uskuteční setkání s Mikulášem, což je mimořádná událost pro nejmenší děti. Mikuláš spolu s drobnými dárky (zakoupenými mimo projekt - sladkosti) bude k dispozici každému malému účastníkovi jarmarku a pořídí si s ním vánoční fotografii. Za tímto účelem přijede do Prudniku skupina českých dětí, jejichž dopravu zajišťuje český partner.