po út st čt so ne
1
8
15
22
29

Státní svátek ČR – Den vítězství, výročí kapitulace Německa v roce 1945.

Byť Hitler trval na fanatickém, vynalézavém boji až do samého konce, v průběhu dubna se již Třetí říše zcela hroutila. 26. 4. zahájila Rudá armáda útok na Berlín, který 2. 5. zcela padl. Spojenci pro změnu postoupili dunajským údolím až k Linci a stáli na československých předmnichovských hranicích.

Přátelské setkání dvou zástupců Velké trojky na Labi, vojáka US army a Rudé armády. Vřelé styky mezi velmocemi dlouho nevydržely… 

Hitler sám spáchal 30. 4. sebevraždu a jmenoval svým nástupcem velkoadmirála Dönitze. Ten začal vyjednávat se Spojenci o příměří, v noci z 30. 4. na 1. 5. 1945 odevzdal náčelník německého generálního štábu Krebs sovětskému velení žádost o klid zbraní v Berlíně, aby bylo možno začít vyjednávat.

Obraz s názvem Vítězství zachycující radující se vojáky Rudé armády u jedné z ikon Berlína – Postupimské brány. 

Jak Spojenci, tak Rudá armáda však jednání odmítli s tím, že Německo musí kapitulovat bezpodmínečně. Dönitz pochopil, že jinou možnost Německo skutečně nemá, a zahájil tak vyjednávání o bezpodmínečné kapitulaci. Ta byla podepsána v Remeši v hlavním stanu generála Dwighta Eisenhowera 7. 5. 1945.

Německý maršál Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel podepisuje německou bezpodmínečnou kapitulaci. 

Přestože byli přítomni i zástupci Rudé armády, kteří kapitulaci podepsali za SSSR, Sovětský svaz trval na tom, aby byla kapitulace podepsána přímo v Berlíně. A tak byla o den později podepsána bezpodmínečná kapitulace v hlavním stanu generála Žukova v Berlíně – Karlshorstu opětovně.

Polní maršál britské armády Bernard Montgomery seznamuje své německé protějšky s podmínkami kapitulace. 

Veškeré bojové akce měly skončit 8. 5. ve 23:01. Vinou různých průtahů se ceremonie protáhla do pozdních hodin, kdy byl akt kapitulace konečně podepsán. Tato skutečnost je příčinou nejasností kolem data oslav konce války. Zatímco ve Spojených státech amerických a ve většině Evropy ve chvíli podpisu německé kapitulace v Berlíně byl ještě 8. květen, v Moskvě v té době už byl 9. květen (chvíli po půlnoci vzhledem k časovému pásmu).

Generál Eisenhower ukazuje pera, jimiž byla podepsána německá kapitulace.

V západní Evropě tak slaví jako konec druhé světové války 8. 5., SSSR a podle jeho vzoru dříve i některé státy východního bloku slavily jako konec války až 9. 5. V Rusku je tak tomu dodnes, u nás jsme se vrátili po roce 1989 k datu 8. 5.

Zatímco probíhala jednání s Němci a podepisovala se německá kapitulace, v českých zemích se nadále bojovalo.

Jih a západ Čech osvobodila americká armáda. Osvobodit z našeho území více ji bohužel dovoleno nebylo.