po út st čt so ne
3
10
17
24

Fenomén Igráček

igracek_2024_uvodnik
Kategorie:
Městské muzeum
Datum:
2024-06-29 09:00 - 17:00

Vstupné 50/30 Kč, snížené vstupné platí pro děti, studenty a seniory nad 65 let  

Při nákupu vstupenek lze uplatnit Městskou kartu Krnov

otevřeno denně mimo pondělí, 9.00–12.00/12.30–17.00 hod.  

Legendární hračka Igráček a jeho putovní rodinná výstava se během prázdnin stane lákadlem pro rodinný výlet do Městského muzea Krnov. Expozice, která pojednává o historii, výrobě a současnosti populární české hračky bude doplněna také o dvě unikátní neprodejné figurky vytvořené historikem a modelářem Miroslavem Svobodou. Ten speciálně pro tuto výstavu z Igráčků vyrobil postavičky architekta Leopola Bauera (krnovského rodáka) a významnou osobnost saského vévodu z doby třicetileté války Jana Jiřího Krnovského. Výstavu, která bude k vidění do 1. září 2024, pořádá Inspirace Zlín ve spolupráci s Městským muzeem Krnov, českým výrobcem hraček EFKO a Technickým muzeem Brno.

„Historie malých plastových postaviček se začala psát již v roce 1976. Igráčci se stali populární nejen v České republice, ale i v zahraničí, kde je děti nejvíce znají pod názvem Pokeeto. Putovní výstava s názvem ‚Fenomén Igráček‘ představuje největší sbírku původních i současných Igráčků. Součástí expozice v Městském muzeu Krnov je kromě dalších lákadel také soutěž o ceny, dětská herna s Igráčky a možnost zazávodit si na české autodráze Ites,“ vysvětluje kurátorka výstavy Věra Stojar.

Na návštěvníky čeká v Krnově ještě další překvapení. ”K vidění bude kromě unikátních figurek pana Svobody také naše speciální edice Igráčků fanoušků, kterou jsme vydali těsně před letošním Mistrovství světa v hokeji. Fanoušci mají na přední části trikotu velký státní znak a na zádech nápis ‚ČEŠI DO TOHO‘. Prodejní karta, na které jsou postavičky uchyceny, odkazuje k letošnímu mistrovství. Tato speciální edice, obsahující čtyři samostatně prodejné Igráčky (dva kluky a dvě děvčata) je cenná nejen pro sběratele, ale i pro všechny hokejové nadšence. A to především proto, že se letošní rok český tým zapsal významným způsobem do národní sportovní historie,“ uvádí Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton, která Igráčky vyrábí.

 
 

Seznam termínů

  • Od 2024-06-28 09:00 do 2024-09-01 17:00
    úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota & neděle

Powered by iCagenda