po út st čt so ne
1
8
15
22
29

Znovuobjevené dílo krnovského umělce Svatoslava Böhma

Při vyklizení budovy Městského divadla v Krnově před zahájením rozsáhlých oprav, byla do depozitářů Městského muzea Krnov převezena i dvě umělecká díla, která byla uschována a zapomenuta ve starém skladu kulis. S pomocí našich milých spolupracovníků pánů Svatoslava Böhma a dr. Ladislava Steiningera se nám podařilo je identifikovat. Dřevěný kruh s nasazeným dřevěným reliéfem je dílem Jindřicha Bajgara (1913–1991), českého pedagoga, malíře, grafika a ilustrátora, který působil v Krnově jako profesor na státním reálném gymnáziu (1945-1953) a na střední pedagogické škole (1953-1963). Druhé je dílem krnovského umělce p. Svatoslava Böhma.

Dílo s názvem TOTEM I. bylo vytvořeno v letech 1963–1964 jako první verze této plastiky pro Městské divadlo v Krnově. Spolu s ním byla pro výzdobu divadla po rekonstrukci v polovině 60. let 20. století použita i další výtvarná díla – výše uvedený reliéf Jindřicha Bajgara, nástěnná malba Pierot od Zdeňka Máčela (1921–2002) a kovová plastika Orfeus od Bedřicha Augustina Tkaczyka (1910–1979), který jako výtvarník působil v Ostravě.

Znovuobjevená plastika je vyrobena ze dřeva ve světle a tmavě hnědé barevnosti a dosahuje výšky 264 cm.

Svatoslav Böhm vytvořil ještě jednu verzi této plastiky pod názvem TOTEM II., která se liší pouze barevností (je černá). Ačkoli byla značně poškozena při povodni v roce 1997, projevilo o ni zájem Museum Kampa v Praze. V současné době prochází tato verze plastiky náročným restaurátorským zásahem. Bude součástí připravované výstavy děl krnovského výtvarníka, kterou Museum Kampa nyní chystá.

Svatoslav Böhm (*12. 2. 1934) je neodmyslitelnou osobností uměleckého a kulturního života nejen města Krnova. Je malířem, grafikem, sochařem a designérem. Jeho díla jsou zastoupena ve veřejných a soukromých sbírkách v České republice i v zahraničí. Je autorem řady realizací uměleckých děl v architektuře (například balkon v Koncertní síni sv. Ducha v Krnově, plastika Ptáci na Prioru vedle pekárny Slezanka, nebo dřevěný reliéf v hotelu Slezan v Bruntále), plakátů, knižních obálek a grafických úprav knih, firemních značek a logotypů, užité a propagační grafiky – katalogy, pozvánky, novoročenky a podobně. Jeho díla jsou vždy stylisticky čistá, lidsky příjemná a hřejivá.

Tímto příspěvkem mu, kromě poděkování za jeho tvořivý přínos české kultuře, chceme také popřát všechno nejlepší k blížícím se narozeninám.

Ľubica Mezerová a Martin Bodešínský, MMK

foto: Ladislav Steininger