po út st čt so ne
1
8
15
22
29

Obraz Zpověď

namaloval italský malíř Giuseppe Molteni v roku 1838.  Jedná se o olejomalbu na plátně velikosti 114 × 81 cm. Představuje interiérovou scénu z kostela, ženu a kněze při zpovědi. Podobný motiv je námětem dalšího obrazu Přiznání, který je majetkem milánské charitativní nadace Fondazione Cariplo. Náš obraz byl získán do sbírek Městského muzea Krnov ze zámku v Hošťálkovech. Kdo byl malíř Molteni?

Giuseppe MOLTENI (30. 3. 1800 Affori, Milano – 11. 1. 1867, Milano), italský malíř.

Navštěvoval Akademii krásných umění v Breře. Z finančních důvodů byl ale nucen opustit tato studia a začal restaurovat staré malby jako žák Giuseppe Guizzardiho v Bologni. Po svém návratu do Milána, se stal brzy jedním z nejvyhledávanějších restaurátorů, poradcem v Louvru a Britském muzeu, stejně jako předních sběratelů a znalců v Miláně a Evropě. Samozřejmě se věnoval i vlastní malbě.

V roce 1828 začal malovat portréty, které se vyznačují pečlivostí zobrazení lidí, ale zejména přepychových kostýmů a vybavení interiérů. To mu přineslo mimořádný úspěch a stal se přímým konkurentem známého Francesca Hayeze. Dobu, kterou trávil u soudu ve Vídni v roce 1837 využil na namalování portrétu císaře Ferdinanda I. a příklonu ke stylu biedermeier v malbě. Spřátelil se s rakouskými malíři Friedrichem Amerlingem a Friedrichem Overbeckem.

V roce 1837 přešel téměř úplně k žánrové malbě s výjevy ze současného každodenního života. Tyto mu přinesly okamžitý úspěch u veřejnosti i kritiky.

Pravidelně se účastnil na výstavách v Breře. Svou účast začal vynechávat v roce 1850 a úplně přestal malovat, když byl jmenován správcem galerie Akademie v roce 1854.

Jeho obrazy se nachází ve v sbírkách významných evropských muzeích a galeriích (např.  Národní galerie moderního umění, Stará národní galerie, Poldi Pezzoli Museum…)