po út st čt so ne
1
8
15
22
29

Jaroslav HRUBÝ (*25. 10. 1953 )

V letošním roce oslaví krásné životní jubileum 70 let významný krnovský výtvarník, pedagog a kurátor výstav Jaroslav Hrubý.

Jaroslav Hrubý se narodil 25. 10. 1953 v Ostravě. Na Středním odborném učilišti v Bruntále se vyučil malířem a natěračem, maturoval na Rodinné škole v Krnově a poté se již na Lidové konzervatoři v Ostravě a umělecko-průmyslové škole věnoval své životní vášni – výtvarnému umění a keramické tvorbě, která se postupem času stala nejen koníčkem, ale i hlavní životní náplní.

Od poloviny 80. let začal vyučovat výtvarnou výchovu a dějiny umění na základní škole v Městě Albrechticích. V 90. letech si zde založil vlastní výtvarnou dílnu, kterou ročně navštěvuje až sto žáků z řad dětí i dospělých. Jeho výtvarná činnost je zaměřena na figurální tvorbu a prostorové práce. V regionu Krnovska je znám především velkými keramickými celky, které tvoří samostatně nebo společně s dětmi. Připomeňme alespoň keramický betlém čítající více než devět set figurek.

V roce 2005 se stal spoluzakladatelem skupiny Příznivci Linhartovského zámku, kde od roku 2008 zastával funkci kastelána. V letošním roce zahajuje pan kastelán již šestnáctou sezónu a je třeba říci, že především díky jeho nevšednímu nadšení, pracovitosti a sebeobětování prožívá zámek v Linhartovech zlatý věk. Stal se vyhledávaným návštěvním místem nejen pro místní obyvatele, ale také pro návštěvníky z nejrůznějších koutů republiky i zahraničí, kteří obdivují nejen zámek, ale i zajímavé expozice, jejichž autorem je Jarda Hrubý.

Srdečně gratulujeme ke krásnému jubileu a přejeme ještě mnoho krásných turistických sezón, spokojených návštěvníků a především hodně životního elánu.