po út st čt so ne
5
12
19
26

3. 6. 1954

V prvních červnových dnech letos oslaví své sedmdesáté narozeniny český umělec poválečné doby, který se jako jeden z mála výrazně proslavil na mezinárodní výtvarné scéně a ovlivnil vývoj současné malířské produkce.

Jiří Georg Dokoupil se narodil 3. června 1954 v Krnově, kde žil až do vpádu sovětských vojsk v roce 1968. Poté společně s rodinou emigroval přes Rakousko do Německa. Mezi léty 1976–1979 studoval výtvarné umění v Kolíně nad Rýnem, Frankfurtu nad Mohanem a v New Yorku. V roce 1980 založil výtvarnou skupinu Mühlheimer Freiheit a ve spojení s galerií Paula Maenze prosadil styl Nové německé malby, která radikálně změnila výtvarnou scénu osmdesátých let. V letech 1983–1984 byl hostujícím profesorem na Umělecké akademii v Düsseldorfu. Od osmdesátých let vystavuje v prestižních světových muzeích a galeriích. Žije střídavě v Berlíně, Praze, Madridu, v Santa Cruz na Tenerife a v Rio de Janeiru, pracuje v New Yorku.

 

Jeho dílo se programově brání pojetí výtvarných stylů, pohybuje se mezi expresionismem, realismem, abstrakcí a konceptualismem. Používá rozmanitou techniku, obsah i barevnost, jimiž neustále překvapuje své publikum. Tvůrčí pozice je u Dokoupila založena na absolutní volnosti, tvoří naprosto svobodně a nezávisle na minulých výtvarných technikách. „Pochopil jsem, že každý nápad má vymezenou jenom určitou dobu trvání“. Stylová různorodost a práce s netradičními technikami je hlavní charakteristikou jeho díla. Přibližně v opakující se časové periodě dvou let vytváří novou techniku – je známo již na čtyřicet experimentálních technik a stylů. Obrazy tvoří například pomocí barevných mýdlových bublin, pomocí sazí ze svíček nebo z jednotlivých políček filmu.

Jeho dílo je zastoupeno ve všech významných světových galeriích a muzeích i v soukromých sbírkách.