po út st čt so ne
6
20
27

Loutkářský soubor Krnováček v letošním roce oslaví výročí 70 let od svého založení.

Během své existence, která byla oficiálně započata 14. dubna 1953 premiérou hry Sůl nad zlato, soubor vystřídal tři působiště. První roky hrál soubor v nevyhovujících vlhkých prostorách bývalého městského kina (dnes je zde postavena tělocvična krnovského gymnázia). V roce 1960 bylo rozhodnuto ZV a ZK ROH n. p. ZSKN o přestěhování souboru z nevyhovujících prostor v centru města do Závodního klubu na Textilní ulici. Po technických úpravách se v lednu 1963 malí diváci dočkali nové scény a soubor velmi dobrého zázemí, které využíval až do roku 2007.

V únoru 2007 se soubor dostal do nejtěžší situace v průběhu své existence, v podstatě se rozhodovala o tom, zda tradice amatérského loutkářství bude v Krnově pokračovat nebo ne. Vedení firmy Pega – Vel se rozhodlo budovu na Textilní ulici prodat, a proto oznámilo členům souboru, že se musí ve velmi krátké době vystěhovat a navíc se s firmou finančně vyrovnat.

V této tíživé situaci se loutkářů zastali zastupitelé města Krnova v čele s bývalou starostkou Renatou Ramazanovou, kteří Krnováčku nabídli po dohodě s bývalou ředitelkou SVČ Méďa Sylvou Vlašánkovou střechu nad hlavou v krnovském domě dětí a mládeže.

Díky tomuto rozhodnutí zahájil Krnováček již na konci října 2007 v prostorách sloupového sálu SVČ Méďa svou novodobou historii. S přispěním města si také mohl postupně vylepšit své technické zázemí, zejména došlo ke zlepšení ozvučení a osvětlení.

Nejvýznamnější osobností souboru byl donedávna pan Jaroslav Janiš, bohužel 10. ledna odešel navždy do loutkářského nebe. Byl nositelem čestného loutkářského odznaku národního umělce Josefa Skupy, nositel pamětní medaile za aktivní práci pro město v oblasti kultury z roku 1995 a významná osobnost města Krnova za rok 2006. V souboru byl společně se svou manželkou Eliškou od samého začátku. Byl hnacím motorem celého souboru, autorem řady loutek, ale především navrhuje a vytváří úžasné kulisy, které jsou nezbytnou součástí každé inscenace.