po út st čt so ne

Jaroslav Svěcený – houslový koncert

jaroslav_sveceny_uvodnik
Kategorie:
Koncertní síň
Datum:
2019-05-28 19:00

Vstupné: 200 Kč, předprodej vstupenek TIC Krnov

Jaroslav Svěcený (1960) – housle

Rodák z Hradce Králové je jedním z nejvýznamnějších současných českých houslistů a výraznou osobností české hudební scény. Je proslulý popularizátor houslové hry, zejména jeho televizní, rozhlasové a koncertní projekty přitahují publikum všech věkových skupin.

Na svých koncertních a festivalových turné potěšil posluchače v mnoha zemích různých kontinentů. Natočil více jak 40 CD s díly světových a českých autorů, za která obdržel mnoho zlatých či platinových desek. Jako první český houslista nahrál kompaktní disk pro SONY CLASSICAL.

Jaroslav Svěcený je aktivní i jako skladatel. V únoru roku 2013 např. premiéroval v New Yorku svou skladbu ,,Strings for NYC“, kterou věnoval občanům tohoto města a za což obdržel děkovný dopis tehdejšího newyorského starosty Michaela Bloomberga.

Je také uznávaným znalcem historie a stavby houslí a v roce 2008 byl jmenován soudním znalcem v oboru smyčcové hudební nástroje a jako expert se stále více uplatňuje v mezinárodním kontextu.

Václav Mácha (1979) – klavír

V roce 1994 absolvoval Hudební školu hl.m. Prahy jako žák prof. Jana Tůmy, a ve svých 15 letech se stal nejmladším posluchačem Hudební fakulty Akademie muzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Moravce. Po úspěšném absolvování HAMU studoval v Hannoveru v Německu.

S úspěchem se pravidelně zúčastňoval mezinárodních soutěží, např. “Virtuosi per musica di Pianoforte, nebo rozhlasová soutěž “Concertino Praga”.

Od svých 15 let pravidelně koncertuje a jeho recitály navštěvují posluchači v Čechách i v celé řadě evropských měst a opakovaně v USA, v Kanadě, v Mexiku, v Turecku a Asii.

Vystupoval se Českou filharmonii, BBC Symphony Orchetra, a mnoha dalšími orchestry, s dirigenty zvučných jmen a předními sólisty.

Část svého repertoáru nahrál u různých evropských vydavatelství.

 

 
 

Powered by iCagenda